Jobbsökande

Är du jobbsökande? Då hittar du här tips och information om hur du kommer vidare i din karriär.

Finns inte drömjobbet just nu?

Är du redo för nästa steg i karriären?

Att söka nytt jobb är något många tycker är väldigt svårt. Det är kanske inte så konstigt med tanke på alla olika begrepp man ska hålla koll på, djungeln av lediga jobb som finns och den ständiga frågan; hur skriver man ett bra CV? Hur ska man egentligen göra för att lyckas sticka ut i mängden och få komma på intervju? 

Här kan du läsa om våra tips för de olika stadierna när du söker jobb.

Våra bästa tips för…

Vårt främsta tips är att gå med i vårt nätverk. Genom att registrera en profil hos oss får du relevanta befattningar direkt på mejlen. På så sätt missar du inga intressanta jobbmöjligheter och du kan sticka ut genom att vara bland de första att söka jobbet. När du registrerar dig hos oss kan du dessutom välja att synas i vår kandidatbas där vi searchar och matchar kandidater till olika jobb.

Search och headhunting är idag mer regel än undantag för vissa roller, och mycket av sökandet sker på LinkedIn. Håll din profil uppdaterad med dina erfarenheter och kompetenser så att vi som searchar efter kandidater hittar dig när vi letar efter en kompetens du besitter. Genom att fylla i hela din profil, inklusive profil- och omslagsbild, får du bättre ranking och syns mer frekvent i sökningar.

Att skicka samma ansökan om och om igen kan snabbt lysa igenom, därför är det värt besväret att utforma din ansökan efter respektive jobb du söker. Utgå från annonsens kravspecifikation, och motivera varför du är lämplig för jobbet.

I ditt CV listar du dina tidigare arbetserfarenheter i kronologisk ordning med den senaste överst. Här bör det framgå var du arbetade eller studerade, när och med vad. Beskriv gärna med en till två meningar vad rollen innebar då samma roll kan variera mellan olika arbetsplatser. Oavsett vilken befattning du söker är det viktigt att ditt CV är tydligt och lättöverskådligt. Om du vill ha ett CV som sticker ut lite extra kan du se till att det känns genomarbetat och ser snyggt ut. För detta finns flera olika verktyg, ett av dessa är CVkungen.

I ditt personliga brev bör fokus ligga på varför du söker jobbet och hur du skulle bli en tillgång på företaget. Ett av de viktigaste tipsen är att du ska vara ärlig i dina beskrivningar. Var även ödmjuk när du lyfter dina styrkor då du inte vill upplevas som skrytsamt. I det personliga brevet ska du försöka att inte bli för privat, men du får gärna vara personlig och våga stick ut, till exempel genom att bifoga en kort presentationsvideo. Om du tycker det är svårt att formulera ditt brev kan du ta hjälp av textrobot, som till exempel Cowrite, för att få ett utkast som du sedan sätter din egen touch på. Låt gärna någon annan läsa igenom texten innan du söker jobbet, då det är lätt att bli hemmablind på sin egen text.

Läs på om företaget. När du får möjlighet att komma till en intervju är det en stor bonus om du kan visa att du tagit reda på saker om företaget och att du är intresserad av att jobba just där. Oavsett om det är en digital eller fysisk intervju är det viktigt att visa att du bryr dig. Gå gärna in på hemsidan och sociala medier för att få en känsla om företaget och deras företagskultur. På så sätt kan du till exempel se vilken klädsel som de anställda bär och vad som då är lämpligt att ta på sig vid själva intervjun.

Tänk efter en extra gång när du lämnar referenser. Vad har ni för relation? Hur kommer personen beskriva dig? Lämna personer du tror kommer beskriva dig på ett positivt sätt, men undvik personer som du har en nära relation med. Tänk på att alltid fråga innan du lämnar någon som referens.

När du ska motivera ditt löneanspråk är det viktigt att du har kollat upp hur den generella lönebilden för befattningen ser ut. Om arbetsgivaren tvekar på att matcha dina krav bör du också ha förberett exempel på hur rollen du söker beskrivs samt tidigare erfarenheter för att motivera varför den lön du föreslår är rimlig.

När man pratar om förhandling med arbetsgivare är det många gånger lönen som nämns, men det finns så många fler delar man kan förhandla om. Om företaget inte kan matcha den lön du önskar kanske du kan få kompensation på andra delar. Du kan till exempel förhandla till dig ett bättre och mer förmånligt pensionsavtal, försäkringar, eller några extra semesterdagar.

Det finns flera tjänster som erbjuder granskning av anställningsavtal. Sök efter en tjänst som specialiserar sig på just din bransch. Nedan hittar du länkar till några förslag.

Ditt nästa jobb?

Kandidatåterkoppling

Vi värdesätter dig som kandidat och prioriterar därför en tydlig kandidatåterkoppling med öppen och ärlig kommunikation. Vårt mål är att alltid ge dig som jobbsökande tydlig information om vilket skede i rekryteringsprocessen vi befinner oss och vad du kan förvänta dig framåt. Genom muntlig återkoppling till de kandidater vi haft kontakt med säkerställer vi att rätt information går ut till berörd person.

I de fall du inte går vidare i en process erbjuder vi konstruktiv feedback och information om anledningen till detta, för att du ska kunna känna dig rättvist behandlad och få möjlighet till utveckling.

Gå med i nätverket

När du registrerar dig i vårt nätverk skapas en profil i verktyget Masterhelp. Din profil kan användas för att söka de jobb som finns hos oss. Du erbjuds även möjligheten, att via mail, få tips om intressanta tjänster som skickas ut till dig baserat på dina valda intressen och erfarenheter.

Vi hanterar dina angivna uppgifter med hänsyn till din personliga integritet och GDPR. Läs vår integritetspolicy.

Gå med i nätverket
Kontakta oss med dina frågor!
Ditt namn(Obligatoriskt)
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden